Antara Signal, Main Telefon dan Mana Otak?

Skang ni dah jadi stail pengguna media social memaki hamun dan marah marah kat socmed memasing.
 
Antara isu yang selalu dibangkitkan ialah, PENGGUNAAN SIGNAL.
 
Contoh ye, akka join page KOMUNITI XXXXXXX, KOMUNITI XXXXX, XXXXXXX dan XXXX XXXXXXXXX dll.
 
Biasa setiap pagi Isnin yang berbahagialah banyak posting posting yang marah pasal pemanduan dan penggunaan signal mostly. Ye lah kan, orang kelam kabut nak hantar anak sekolah, nak kejar masuk opis nak punch card lagi kan.
Akka punya anak punya sekolah buat masa sekarang ni kira jem lagi. Dengan mak apak yang takde sivic, yang nak hantar anak bebetul depan pagar, dan sangat sangat mementingkan diri sampai parking bebetul depan pagar. Dah la tu kalau takat drop je takpe, ni siap tunggu, salam, bagi tazkirah kat anak, bagi duit belanja masa tu jugak, anak dah masuk sekolah pun tengok sampai anak ilang dari pandangan mata. B
 
esarnya kasih sayang seorang ibu bapa kepada anak, sampai jadi selfish dan tak pedulikan orang lain kan?
Ye, pagi tadi akka dah perhatikan 2 buah kereta yang parking/hentikan kereta bebetul depan pagar sekolah. Akka mmg tengok jam berapa lama masa dia amik, 7 minit yuols...7 minit!

 
kot ye pun, please parking elok elok, tak menghalang jalan raya.
bukan pun dia blok sampai kereta tak boleh jalan, boleh je..tapi sebuah je boleh lalu, dan dalam keadaan berhati hati kerana sempit.
 
nanti mesy PIBG akka nak usulkan kat cikgu untuk minta Guard halaukan parents yang nak park kereta mcm ni.
Kalau takat drop saje takpe.
 
tapi biasalah, nanti bila Guard straight sangat, bergaduh pulak. haaaiyaaa
 
Berbalik kepada cerita signal tadi, mcm yang kita semua tau, sekarang ramai orang yang tertinggal otak kat rumah bila keluar. Itu yang jadi bawa kereta macam orang gile..Signal ada tapi tak penah guna.
 
Kalau orang bawak keta tak guna signal ni dah jadi macam normal dah kan? Kena maki pun bebal jugak. Jadi kita ni, sebagai pemandu yang sama sama bertarung nyawa di jalanraya, please la jadi bijak sikit.
Baru je pagi tadi, ada sorang Brader up status marah kat Page Komuniti, marahkan seorang pengguna jalanraya yang tak bagi signal sehingga dia terpaksa brek emergency. End up anak dia tersembam. Marah betul dia bila melibatkan anak ni kan..sape tak marah? anak kot tersembam.

Bergaduh la pasal signal ni sampai alam barzakh pun, mmg dari dulu sampai sekarang takkan setel.

caranya satu je, kita nak selamat, kita jaga diri kita dulu. Kita nak ubah perangai orang, memang susah. Apa salahnya kita berubah dulu. Jaga keselamatan anak dan keluarga.
 
SILA PAKAI TALI PINGGANG KELEDAR. Atau untuk anak yang masih baby, letakkan dalam car seat. Untuk keselamatan kan??

Ramai sangat skang ni lupa pasal penggunaan signal dan kalu bagi signal pun namanya SIGNAL SENAPAS yang sempat berkelip sekali je terus masuk lorong..mmg hawau!
 
jadi abang, kakak, kita ambil precaution dulu.
pakai tali pinggang kaledar ye ...
 
yang bodoh bebal tak reti pakai signal, tetap bebal
kita pun jgn ikut derang jadi bebal okay?



 

JIMAK

Bos aku tengah sembang dengan Pengarah tempat aku, pasal JIMAK.

Well, bos aku lelaki, Pengarah aku perempuan, dan a few pegawai lain lelaki.

Kira Pengarah aku sorang je la perempuan.

Walau pun pintu bilik bos aku ni aku tutup, tapi sebab kan bos aku ni ala ala tertelan speaker, aku dengar dengan jelas apa derang sembang.

JIMAK kot JIMAK.

Bos aku ni la galak citer.

Katanya lah bos aku, ada satu cerita, pasal sorang pegawai bawahan, bgtau kat atasannya dia dah serahkan semua kerja dia. So dia nak pegi jimak lah.

Pegawai atasan pun mcm terkejut..apahal nak JIMAK siang hari, waktu opis plak tu.
Orang bawahan dia nak juga pegi JIMAK, sebab katanya bende wajib.
Pegawai dah nak naik angin, JIMAK kat rumah takleh ke? kenapa nak JIMAK waktu pejabat.
Orang bawahan kata, tadi dia siapkan kerja sampai terlepas waktu, sekarang la nak JIMAK.
Pegawai pandang sepi...JAMAK la..bukan JIMAK.


eh, kuat kot penceritaan dia..aku boleh dengar sutir sutir.
Dan sebenarnya, hari sebelum tu aku dah dapat orang share kat WA, FB.
Basi dah bos..basi. hahahaha

dan kalau yang lawak dari WA, dibawak diceritakan balik, rasanya kurang kelakar sangat.
Tp Pengarah tadi pun boleh tahan kuat dia gelak. Maybe ni first time dia dengar.

Takpe lah..

Gasak la bos.

saya pun selalu berJIMAK skarang.



JIMAK minyak
JIMAK duit
JIMAK tenaga


guana sek kita?

Bos baru, kerja pun baru

Salam yuols!

Kerja di tempat baru, Alhamdulillah, tak banyak tekanan. Bos baru pun okay, slow and steady. Cuma bila ada kerja-kerja yang perlukan tindakan segera, segeralah bertindak. Ini tak, kalau boleh nak dekat ngan dateline, nak lagi dekat gittuew.

BTW, ini dah bos yang ke 5 sepanjang bekerja. Dan yang ke 5 ini Alhamdulillah, adalah lelaki. Yang no 3 actually lelaki juga tapi tak serve dia lama, dalam 1 tahun lebih je so macam, rileks juga. Bos pertama ialah perempuan, kedua perempuan, ketiga lelaki (tak lama), perempuan, dan sekarang, lelaki.

Orang cakap, bos perempuan ni songeh, banyak hal dll. Memula Kak Nowa pun berperasaan demikian. Masa memula nak attach nak bos perempuan tu kemain la berdebo. Sibuk Tanya orang sana sini, dia okay ke dia baik ke tak. Alhamdulillah, rupanya dia baik amat. Amat memahami, dan yang penting, bukan jenis kepala angin.

Okay, citer yang bos pertama sudah. Yang bos lelain tu takyah citer la.
kebanyakaan orang, selalu piker bos perempuan songeh. Banyak hal. Tapi korang yang silap. Kak Nowa bila dah bekerja ngan bos yang dikatakan songeh, banyak hal ni, baru la ahkak paham.
Ko tau ngape dia (bos perempuan) songeh ? banyak hal?

Sebab biasanya perempuan ni mahukan kesempurnaan. Nak semuanya kemas. Nak Nampak cantik dan takde salah.
Tapi korang buat keja camne?
Salah eja?
Salah format?
Print comot?
Kertas senget?

pastu ko expect bos ko nak sain surat tu seterusnya jalan?

memang tak laaaaaaa

Korang kena ingat, yang dia sain tu bawa nama dia, so dia bertanggung jawab. Sebab tu dia songeh.

tapi most orang tak paham.

Dah la bagi surat/dokumen last minit, pastu expect bos sain.

Selamat jalan romeo.

Pegawai tak pegawai, semua ahkak cerca.
Dah buat keja salah, pastu salahkan kerani, ahkak cerca juga
Dah buat keja salah, lepas tu salahkan printer sebab comot, juga ahkak cerca
Dah buat keja salah, bos edit, pastu ko ngomel, ahkak cercakan lagi

so, kerja aku skang ni mencerca orang je...

gasak la Nowa.

kalu aku tak cerca orang, aku pun tau , orang buat aku jadi bahan cercaan juga.

jenis orang kat sini, berani cerca belakang je. Depan aku bermulut manis...

dah la korang...

heartbeat.com